Hantverkets Arkeologi

– en blogg av Faber Arkeologi

Smedjan i Holma – äldre metallhantverkstekniker

På Holma gård i Höör, Skåne har Tord Bergelin startat upp en smedja med fokus på äldre smidestekniker. Sedan starten har eggade föremål som yxor och knivar tillverkats och olika tekniker och råmaterial provats.

Tord planerar framöver såväl forskningsexperiment kring blästjärnsframställning och utveckling och utvärdering av olika äldre metallhantverkstekniker. Som ett led i uppbyggnaden av verksamheten kommer även föremål tillverkas efter beställning.

Naturligtvis kunde jag inte låta bli att ingående studera slagget från smidesverksamheten under mitt besök. Avfallsintresset svalnar visst aldrig.

Ett forskningssamarbete mellan Faber Arkeologi och Smedjan i Holma har nu inletts och vi ser med förväntan fram emot de försök och diskussioner kring metallhantverk som kommer att genomföras framöver.

Andreas Svensson/Faber Arkeologi


Comments

One Response to “Smedjan i Holma – äldre metallhantverkstekniker”

  1. Hanna Johansson skriver:

    Hej! Jag heter Hanna Johansson och jobbar som journalist i Malmö med Magasinet Skåne som uppdragsgivare. Jag skulle vilja komma i kontakt med Tord Bergelin gällande en intervjuförfrågan till ett reportage om skånska hantverkare. Har ni möjlighet att hjälpa mig? Tack på förhand!

    Mvh Hanna, info@hannaj.se, tel 0702843583

Leave a Reply